Днес обнових програмата до последната версия, но редакция на ИН по ЗДДС отново не е възможна.
Реших си проблема като създадох ново задължено лице (отново аз), но този път с новия номер и вероятно така ще я ползвам.
Иначе писах и на НАП, поискаха ми екранна снимка на съобщението, което излиза и чакам ад чуя и те какво ще ми кажат по въпроса.
От 1 януари имам нов номер по ЗДДС и съответно се засилих да го редактирам в графата Данни за задължено лице в програмата на НАП, с която се изготвят дневниците.
ИН на регистрираното лице ми е ЕГН-то, ИН по ЗДДС вече е друг номер (предишният беше BG + ЕГН) и съответно ми излиза съобщение - VIN трябва да съвпада с BG + ИН на регистрираното лице.
Единственото, което ми хрумна е да си премахна данните от програмата и да ги въведа наново, но не съм сигурна, че ще се получи.
Ще се радвам, ако някой, който се е сблъсквал с този проблем, може да ми помогне.
Регистрирана съм по чл. 97А от ЗДДС. Предстои ми да подпиша граждански договор с ФЛ, живеещо в Австрия, което не е регистрирано по ДДС в тази държава.

Длъжна ли съм да му издам фактура? Кой плаща ДДС-то, ако той не е регистриран и въобще начислява ли се в този случай?
Ако му издам фактура, трябва ли да подам за нея дневник на продажбите?
Правилно ли разбирам, че регистрацията ви по ЗДДС не е свързана с доходите от САЩ?


Правилно.
Плащат Ви това, което е в PayPal, а ако сте свободна професия си имате НПР.

Плащат ми, да, но в декларацията посочвам сумата, която постъпва по българската ми банкова сметка и интересното е, че служителката от НАП, която ми прави проверката при регистрацията по ЗДДС видя какво са ми платили и колко съм декларирала и нищо не каза. Последно PayPAl си дръпнаха 23 долара такса за удоволствието да ги ползвам. Не виждам как ще плащам данък за нещо, което не съм получила.
Мога да Ви дам пример с моя случай. Работя с издателство в САЩ, предоставям им услуга. За тази услуга не съм длъжна да се регистрирам по ДДС, нито да им начислявам ДДС и не го правя, защото САЩ се явява трета страна, тоест не е в ЕС, а пък аз не съм минала оборот от 100 000 лева.

Парите, които получавам са в долари, докато се появят в моята сметка, PayPal са си удържали сто такси, включително си дърпат и от измислените им курсове за превалутиране. Декларирам това, което е постъпило в моята сметка, не това, което е в PayPal.
Опитвам се да подам справка-декларация по ЗДДС за месец февруари, в който имам издадени две фактури (на 8 и на 25 февруари) към лице в ЕС и ми изписва:

Фатални грешки при проверката на данните:
Отчетният период в deklar.txt (202302) е по-късен от текущия
Моля посочете валиден ДДС номер за данъчния период (202302)

И моя и номера на лицето са валидни.
За уточнение първият ми данъчен период изтече на 31 януари, за който успешно подадох, ама вероятно защото нямах издадени никакви фактури. Трябваше да подам до 14-ти февруари, но подадох днес, защото не догледах, че трябвало да подам и за януари. Въпреки това системата ми прие документите веднага.

Нямам идея откъде идва проблемът за февруари. При проверка на файловете в програмата на НАП пише, че няма открити фатални грешки.

Сумата по фактурата, която съм издала е в евро. Когато попълвам поле 22 в дневника за продажбите, трябва ли да превърна сумата в български левове, или да я напиша както е във фактурата?
Мерси за разяснението, подадох документи за регистрация по чл.97а, но възникна едно питане, след като получих уведомителното писмо.

Вътре са ми дали банкова сметка към НАП и срок за внасяне на ДДС, както и са ми сбъркали основанието, вместо чл. 97а, ал.2, са писали ал.1.
Аз лично ще предоставям услуга на фирма в ЕС, няма да я получавам.
Въпросът ми е трябва ли да внасям данък или не? Фирмата, с която ще работя е от Словакия и е регистрирана по ДДС, останах с впечатлението, че те ще си начисляват ДДС и ще си го внасят в Словакия. Така ли е или греша?
Вижте чл..97А ЗДДС и се "потърсете" там. :smile1:

Чела съм чл.97А от ЗДДС, но тъй като отсрещната страна не е юридическо лице, не мисля, че отговарям на условията.
Физическо лице съм, предстои ми сключването на граждански договор с друго физическо лице, регистрирано като самоосигуряващо се в Словакия. В този случай трябва ли да се регистрирам по ДДС?